Bli medlem

Du som är upphovsperson eller som ärvt rättigheter inom bildområdet kan bli medlem i Bildupphovsrätt. Ett medlemskap innebär att Bildupphovsrätt kan utfärda licenser för din räkning i Sverige och utomlands. Bildupphovsrätt bevakar också dina rättigheter; använder någon dina verk utan tillstånd får du juridisk hjälp.

Det kostar inget att bli medlem hos oss men vi gör ett administrationsavdrag i samband med utbetalning av ersättning till dig, för att täcka våra omkostnader. Läs mer här. 

För dig som är upphovsperson

Logga in med hjälp av BankID och fyll i en digital medlemsansökan.

Ersättningar du kan få via oss

 
ErsättningMedlemmarAlla bildskapare
IR

IV

SVT/UR-avtal

Vidaresändningsersättning

Följerätt

DN, GP, Elle med flera tidningar och tidskrifter

Licensersättning från vår licensverksamhet avseende TV- och andra audiovisuella produktioner  

Licensersättning från vår enkel- och årslicensverksamhet vad gäller enskilda och utvalda verk

Alla som är upphovspersoner eller rättighetsinnehavare inom bildområdet kan bli medlemmar. Bland våra medlemmar finns bland annat konstnärer, konsthantverkare, brukskonstnärer, (konst-)fotografer, designers, illustratörer och rättighetshavare efter sådana upphovspersoner. Bildupphovsrätt gör ingen bedömning av de som ansöker om medlemskap utan alla innehavare av upphovsrätt är välkomna. 

Bildupphovsrätt tar inte ut någon medlemsavgift. När vi betalar ut ersättning till dig gör vi istället ett administrationsavdrag på det belopp som tillfaller dig (som max 20%). Administrationsavdraget fastställs av Bildupphovsrätts årsstämma och varierar mellan olika ersättningar. Du kan läsa om dessa här. Bildupphovsrätt drivs utan vinstintresse, avdraget görs för att täcka våra verksamhetskostnader.

Avtalet mellan Bildupphovsrätt och dig reglerar vad Bildupphovsrätt åtar sig att göra. I flera viktiga avseenden innebär det att vi träder in i ditt ställe. Till exempel kan vi utfärda tillstånd när någon vill använda dina verk. I vissa fall måste vi fråga dig först om du tycker användning är okej. I till exempel reklam, politiska eller religiösa sammanhang.

 

I Bildupphovsrätts uppdrag ingår att bevaka din ekonomiska och ideella rätt när verk används på bland annat följande områden:
 

  • Inspelning och visning av verk i tv och på film.
  • Reproduktion av verk i trycksaker, presentationer, på webbplatser och liknande.
  • Återgivning av verk i annan teknik, till exempel som dekoration på porslin eller textiler.
  • Samla in ersättning, till exempel reproduktionsarvoden och vidareförsäljningsavgifter (följerätt).
  • Ingripa mot olovliga nyttjanden av verk.
  • På områden där avtalslicens gäller enligt upphovsrättslagen.
  • Fördela vissa offentligrättsliga ersättningar.

 

Bildupphovsrätt ska agera självständigt och verka för att du som är upphovsperson får bästa möjliga villkor när verk används. 

Den som är fotograf och illustratör har ofta kunder inom tidningar, tidskrifter, förlag och liknande där avtal görs direkt om upphovsrätten och vidareanvändning. Där har alltså Bildupphovsrätt mer begränsade möjligheter att bevaka bildrättigheter. 

Ja. Bildupphovrätt ingår i ett internationellt nätverk av organisationer som genom ömsesidiga avtal garanterar bevakning av sina medlemmars rättigheter även i utlandet. Hänvisa utlandsförfrågningar till oss så sköter vi kontakterna och ser till att du får betalt.

Du kan själv ge tillstånd till användning av dina verk, så länge det inte syftar till att ge användaren en ekonomisk vinst. Det har ingen betydelse om användaren driver en ideell eller kommersiell verksamhet, det tillstånd du ger ska inte vara tänkt att ge användaren ekonomisk vinst, som till exempel reklam gör. Om du själv ger tillstånd att använda dina verk, meddela Bildupphovsrätt så att vi kan notera det. 

Ja, du kan återta vissa delar av uppdraget genom att till exempel instruera oss att inte ge licens till vissa ändamål eller att inte innefatta dig i somliga typer av avtal. Du kan också bestämma om ditt avtal ska gälla i ett eller flera EES-länder.  

Du som är rättighetshavare kan när som helst säga upp ditt medlemskap. Det måste göras skriftligen (per post eller e-post) och uppsägningstid är sex månader. 

Bildupphovsrätt i Sverige är en ekonomisk förening. Det innebär att du har vissa bestämda rättigheter som regleras i föreningens stadgar. Stadgarna är formulerade så att Bildupphovsrätt kan organisera både individer och organisationer som medlemmar.

Du hittar stadgarna här.

Foto: Anton Östlund/Agent Molly.

"Upphovsrätten är en borg som skydd för vårt skapande, som i sin tur stärker samhället."

Ernst Billgren, Konstnär och medlem i Bildupphovsrätt

Foto: Patrick Olsson.

"Konsten, musiken och litteraturen är samhällets själsliga och intellektuella näring. Allt som kan göras för att trygga kulturskaparnas förutsättningar måste göras, för alla medborgares skull."

AK von Malmborg, bildkonstnär och medlem sedan 2014

Foto: Jonas Malmström.

"Kreatören är den sårbara länken i näringskedjan och behöver all support hen kan få."

Cilla Ramnek, konstnär och medlem i Bildupphovsrätt sedan 2003

Foto: Ida Gavois.

"Det känns tryggt att ha en organisation i ryggen som håller koll på min upphovsrätt. Så kan jag fokusera på skapandet."

Mandi Gavois, Bildkonstnär, fotografi och installation. Medlem sedan 2009.