Självporträtt av Linnea Sidfäldt arvinge till konstnären Roger Risberg

Det är inte mycket, men det känns fint

Linnea Sidfäldt är 22 år och jobbar som personlig assistent. Linnea har ärvt upphovsrätten efter sin far konstnären Roger Risberg som tyvärr gick bort 2011. 

 

Får du ofta förfrågningar som handlar om att använda Rogers konst? 

Det händer att folk frågar mig om de får använda pappas verk. Oftast går det bra men det har hänt att jag sagt ifrån då det annars skulle leda till att konsten syns i sammanhang jag inte står för som till exempel antifeministiska eller rasistiska sammanhang.

 

Sedan min pappa gick bort har jag varit med i Bildupphovsrätt. Det är viktigt för mig att få hjälp med rättigheterna och det har känts jättebra att få ersättning under de senaste åren. Det är inte mycket men det känns fint eftersom det är min pappas målningar som ersättningen kommer från. 

 

Är du också kulturskapare som din pappa var? 

Jag skriver musik och får ibland uppdrag inom det. Till exempel har jag varit kursledare för en singer-songwriter kurs riktad till unga tjejer och transpersoner i Uppsala. Jag håller också på med konst men inte i lika stor utsträckning som min pappa gjorde. Men nu reser jag till Melbourne och ska vara där till våren/sommaren! 

 

 

 

På bilden ser vi Linnea i sitt rum, till vänster syns verket "Måna Lisa" (i Rött och svart) av Roger Risberg.

Foto: Självporträtt. 

Läs mer om medlemskap för dig som har ärvt rättigheter.

Vill du använda verk av Roger Risberg? Här skaffar du bildlicens