Information om ersättning för vidaresändning av TV-program

Scrolla ner på sidan för vanliga frågor och svar.

 

Gäller dig som jobbat på uppdrag av SVT UR och TV4 på program som vidaresänts under perioden 1 januari till 31 december 2017

Som vi tidigare informerat om tog Bildupphovsrätt i somras över ersättning för vidaresändning (”kabel-ersättningen”) från Copyswede. För vi ska kunna göra fördelningen så bra och rättvist som möjligt flyttar vi fram sista anmälningsdatum till 30 november i år.

Sista dag för anmälan är alltså 30 november 2019.

Vem berörs?
Fotografer, bild- och formkonstnärer, illustratörer och animatörer. Även icke-medlemmar har rätt till ersättning.

En förutsättning för att du som upphovsperson ska ha rätt till ersättning för vidaresändning är att du inte överlåtit dina rättigheter i ditt engagemangskontrakt till produktions- eller tv-bolaget.

Kontakt:
Har du frågor eller vill veta mer om detta så kontakta oss på Bildupphovsrätt: tv [snabel-a] bildupphovsratt.se eller 08-545 533 80 (telefontid vardagar 09:00-12:00).

För att vi ska kunna fördela ersättning till dig behöver Bildupphovsrätt behandla dina personuppgifter. All behandling av personuppgifter sker i enlighet med GDPR (General Data Protection Regulation). En detaljerad förteckning över hur dina personuppgifter behandlas och för vilket ändamål finns att läsa i sin helhet i vår integritetspolicy.

FRÅGOR OCH SVAR

Varför ska jag ansöka om ersättning, den har kommit automatiskt tidigare?

Tidigare har ersättningen fördelats av Copyswede. I fördelningen utgick de från avtal som upphovspersonerna själva skickat in, programtablåer och annan information om TV-sändningarna. Då fick de även information från SVT om vilka upphovspersoner som medverkat i deras produktioner. Det betyder att du vid något tillfälle kan ha fått ersättning utan att ansöka om det. Bildupphovsrätt har tagit över viss information från Copyswede om program som sändes 2017 men om du vill vara säker på att få ersättning för dina bilder rekommenderar vi att du skickar in de avtal du har med SVT och TV4 till oss.

Jag har redan fått ersättning från Bildupphovsrätt avseende utsändningar 2017. Ska jag söka igen?

Nej, det behövs inte men du har rätt till en ny ersättning. Den ersättning du har fått avser SVT:s eller TV4:s egen utsändning. Den ersättning som fördelas nu är kompensation för att andra företag plockar upp SVT och TV4 sändningar och lägger in dem i egna erbjudanden till TV-tittarna. Om du tidigare fått ersättning från Bildupphovsrätt avseende 2017 har vi koll på att du även ska ha ersättning nu.

Jag har ingen koll på när äldre program som mina bilder varit med i repriseras. Vad ska jag göra?

Skicka in det avtal du skrivit med din uppdragsgivare så att vi får information om programmet och din medverkan. Information om repriser t ex 2017 får du genom en sökning i Svensk Mediedatabas Skriv in ditt namn och årtal (t ex 2017) i sökfältet. Om dina program visats kan du ansöka om ersättning. Om du hittar repriser som sänts 2014-2016 som du inte fått ersättning för kan du meddela Copyswede 

Jag har inget avtal med SVT/TV4 utan bara en faktura. Vad ska jag göra?

Skicka in en kopia av fakturan så tittar vi på den.

Fyll i formuläret nedan. Fälten märkta med * är obligatoriska fält.

ÅÅÅÅ-MM-DD-XXXX
konstverk, fotografi, teckning, brukskonst, animation, konsthantverk, annat
Filer måste vara mindre än 2 MB.
Tillåtna filtyper: gif jpg jpeg png bmp eps tif pict psd txt rtf html pdf doc docx odt ppt pptx odp xls xlsx ods xml.