Juridisk rådgivning

Du som är medlem i Bildupphovsrätt kan höra av dig till oss och få rådgivning av en jurist när till exempel 
 

 

  • Bildupphovsrätt på dina vägnar har lämnat ett tillstånd att använda din bild men användaren har utelämnat ditt namn eller beskurit bilden på ett sätt som du inte sagt okej till (intrång i ideell rätt). En förutsättning är alltså att Bildupphovsrätt först har medgivit användningen.
     
  • Du stöter på en trycksak en återgivning på en webbplats i reklam eller liknande och varken du eller Bildupphovsrätt har sagt okej till användningen (intrång i ekonomisk rätt)
  • Någon har plagierat ditt konstverk och säljer det i stor skala. Det handlar allstå inte om en förfalskning utan om ett rent plagiat (berör främst brukskonst).
     

 

Här finns kontaktuppgifter om du vill ställa en fråga. 
 

Bildupphovsrätt har individmedlemmar men också anslutna medlemsorganisationer. Konstnärernas Riksorganisation, Svenska Konstnärsförbundet, Svenska Tecknare, Svenska Fotografers Förbund,  Bildleverantörernas förening och Journalistförbundet organiserar ykeskåren och arbetar för att förbättra sina medlemmars ekonomiska och sociala villkor. De företräder bildupphovspersoner på flera olika områden och erbjuder ofta juridisk rådgivning som en medlemsförmån. Inte medlem? Hitta rätt organisation för dig här