Licenser

Använd bilder - Bildupphovsrätt hjälper dig att göra rätt

 

Om du vill återge ett eller flera verk i en trycksak eller digitalt krävs det nästan alltid tillstånd före publiceringen. Bildupphovsrätt hjälper dig att skaffa tillståndet som krävs för att få använda bilden i alla möjliga sammanhang. Vi företräder fler än 9 000 svenska och över 90 000 utländska upphovspersoner. Vi hjälper dig att göra rätt och ser till att upphovspersonerna får den ersättning de har rätt till.   

 

Så här ansöker du om enstaka tillstånd

Du kanske vill använda en bild av ett konstverk till en kampanj, filmproduktion, bokomslag, tryck på t-shirts, till en webbplats, på flygblad eller annat. Då kan du söka tillstånd hos oss, under förutsättning att
 

 • du har redan en bild du vill använda (vi har inget bibliotek med högupplösta bilder)
 • vi företräder personen vars verk du vill använda. 

 

Gör så här:

 

 • Undersök om upphovspersonen finns med i Bildupphovsrätts medlemslista (Här hittar du även medlemmar vi företräder i systerorganisationer utomlands).
   
 • Om upphovspersonen är medlem: Fyll i och skicka in en ansökan om tillstånd till oss. Vi behöver olika information beroende på vad du ska använda bilden till: Hämta blankett här.  
   
 • Vad kostar det?
   
 • Skicka in (e-posta) den ifyllda tillståndsblanketten till Bildupphovsrätt.
   
 • Vi behandlar din ansökan så snart som möjligt. När Bildupphovsrätt har godkänt ansökan skickas ett skriftligt tillstånd och en faktura till dig.
   

 

I regel går det snabbt att få tillstånd. Om Bildupphovsrätt måste kontakta upphovspersonen eller rättighetshavarna tar det dock längre tid. Detsamma gäller om förfrågan rör en ovanlig användning, om den ska använads till reklam eller om bilden måste beskäras eller förändras på annat sätt.

 

Det är viktigt att du får tillståndet godkänt i god tid före publicering eftersom rättigheten att sprida upphovsrättsliga verk ska inhämtas på förhand. 
 

E-posta din ansökan till: tillstand [at] bildupphovsratt.se

 

 

 

För dig som använder bilder ofta - bli avtalskund med bildlicens

För dig som använder bilder regelbundet är det enkelt och förmånligt att teckna ett avtal med Bildupphovsrätt. Med ett avtal betalar du en fast summa per år och slipper därmed söka tillstånd och betala för varje enskild bild du vill använda dig av. Du får istället en licens att använda nästan obegränsat med bilder till ett lågt pris året runt. Vi ser till att bildrättigheterna är på plats och att upphovspersonerna får den ersättning de har rätt till. Vi kan i dagsläget erbjuda den typen av standardavtal till kommuner landsting konstföreningar muséer och konsthallar. Men avtal för fler branscher bland annat auktionshus och bostadsbolag är på gång så tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer eller är verksam i en annan bransch. Jag vill läsa mer om avtal.