Ärvda rättigheter

När en upphovsperson varit avliden i 70 år upphör hens upphovsrättsliga skydd att gälla (exempel: dödsår 1930+70 = 2000, upphovsrättsliga skyddet upphör – hen blir fri – 2002-01-01) och det blir i princip fritt för vem som helst att hur som helst framställa exemplar av upphovspersonens verk och tillgängliggöra dem för allmänheten.

Det så kallade klassikerskyddet utgör emellertid en begränsning i det fria nyttjandet även efter det att skyddstiden har löpt ut. Ett verk efter en avliden upphovspersonfår aldrig användas på ett sådant sätt att det ”kränker den andliga odlingens intressen”. Det är Akademien för de fria konsterna, Svenska akademien och Musikaliska akademien som får väcka talan vid domstol.

Om X är medlem i Bildupphovsrätt så kan vi, förutsatt att det inte gäller användande av verk, i vissa fall vidarebefordra skriftliga förfrågningar till hens rättighetshavare. Man får förklarar sitt ärende och vi vidarebefordrar detta tillsammans med kontaktuppgifter så att rättighetshavare kan ta kontakt. Återkoppling är upp till rättighetshavare, Bildupphovsrätt gör ingen uppföljning eller förmedlar någon vidare kontakt.

Alla förfrågningar som gäller användande av verk ska skickas in till oss via vårt formulär för offertförfrågan.

Bildupphovsrätt håller koll på det åt dig. Vi gör utbetalningar sex gånger per år. När pengar kommer beror lite på vad verken använts i för sammanhang. Läs mer om utbetalningar på hemsidan.

Som medlem i Bildupphovsrätt kan man hänvisa förfrågningar till oss så hjälper vi till med det praktiska.

Om inget annat anges i exempelvis testamenten eller arvskiften följer upphovsrätten den allmänna arvsgången så när en upphovsperson avlider går hens upphovsrätt vanligtvis vidare till hens arvtagare, vilka då blir hens rättighetshavare.

Exempel:

Upphovsperson X avlider och efterlämnar som arvingar sina två barn. Det finns inget testamente som påverkar arvsgången och upphovsrätten regleras inte i arvskifte varpå upphovsrätten ärvs av de två barnen med hälften vardera.

Konstnärliga verk är skyddade av upphovsrätten under upphovspersonens livstid och därefter i ytterligare 70 år. Det är upphovspersonens dödsår som räknas. Om ett verk har flera upphovsmän är det den sist avlidnes dödsår som räknas. För fotografier som inte är verk är skyddstiden 50 år från att bilden framställdes.

Bildupphovsrätt tar inte ut någon medlemsavgift. När vi betalar ut ersättning till er gör vi istället ett administrationsavdrag som ska täcka våra omkostnader. Det rör sig om cirka 20 procent.