Ersättningar för verk i rörlig bild

TV-bolagen använder ofta upphovsrättsskyddade verk i sina program. Du som är skapare kan ha rätt till ersättning för det.  

Dessa verk ersätts

Teckning 

Fotografi

Konstverk

Konsthantverk

Brukskonst

Animationer (endast vidaresändningsersättning)

Dessa verk ersätts INTE

Videokonst

Infografik

Verk du gör som anställd

eller på uppdrag av bolaget

Hand håller kamera ©smolaw11/ Adobe Stock
 • När verk förekommer i bakgrunden. Vid till exempel en intervju i nyhetsprogram som görs framför en väggmålning i riksdagen. 
 • Om ett verk syns tydligt i bild men inte har något alls med programmets innehåll att göra
 • Vid rapportering av dagshändelser. Till exempel öppnande av utställning såvida man inte visar ett flertal bilder av utställningens verk och inslaget övergår till reportagekaraktär.

Vanliga frågor om TV

Ersättning för visning i SVT/URs program betalas ut varje år i maj och november. Ersättning för visning i andra kanaler kan variera något beroende på när rapportering inkommer. 

Det beror på att pengarna som finns att fördela är en pott. Om fler verk än tidigare använts och rapporterats in i systemet blir det fler upphovspersoner som ska dela på ersättningen. Bildupphovsrätt förhandlar löpande med bolagen för att försöka få till en högre ersättning till konstnärerna. 

I avtalet med SVT/UR ingår att de får visa repriser dels i vanlig TV (30 dagar) och dels i Playtjänsten upp till 6 månader.

SVT/UR gör själva en bedömning innan rapportering till Bildupphovsrätt. Sen granskar vi deras rapporter och ett stort antal program. Vi gör bedömningar enligt de fördelningsregler vi har kommit överens om i avtal samt utifrån vad som gäller enligt upphovsrättslagen.  

Det beror på hur verket använts. Rapportera in till oss hur ditt verk har använts så tittar vi på det. Det är en tjänst vi endast kan erbjuda medlemmar i Bildupphovsrätt dock. 

Gammeldags teve med färgränder i skärmen

I programförteckningarna nedan hittar du alla program som varit upplagda på SVT:s webbplats Öppet Arkiv under 2015 till 2019.

Sök i dokumenten genom att trycka ctrl+F (”krumelurtangenten” i mac) och fylla i sökrutan med lämpligt sökord.

Om du vet att ett eller flera av dina verk finns med i ett av de listade programmen kan du anmäla detta via formuläret bredvid.

Du kan göra flera anmälningar om dina verk förekommer i flera program/avsnitt. Använd uppgifterna från dokumenten ovan för att fylla i formuläret.

När andra aktörer än TV-bolagen ser till att tittare kan ta del av tv-sändningar via kabel eller internet kan de upphovspersoner som på olika sätt medverkat i TV-programmen som sänds ha rätt till en upphovsrättslig ersättning. Den kallas vidaresändningsersättning.

Vidaresändningsersättning för andra typer av verk

Om du är upphovsperson till andra typer av verk t ex en text som är med i samma program som dina bilder eller animationer kan du vända till Copyswede för att få besked om vad som gäller för din ersättning. Det gäller t ex barnboksförfattare vars texter framförs tillsammans med bilder ur boken eller om du har skrivit manus eller musik.

Mejla i så fall fordelning@copyswede.se

När andra aktörer än TV-bolagen ser till att tittare kan ta del av tv-sändningar via kabel eller internet kan de upphovspersoner som på olika sätt medverkat i TV-programmen som sänds ha rätt till en upphovsrättslig ersättning. Det kallas vidaresändningsersättning.

Grundregeln är att om du har överenskommit direkt med ett TV- eller produktionsbolag om utsändning av dina verk så ska du ansöka om vidaresändningsersättning.

Om dina bilder används i enlighet med Bildupphovsrätts eller en bildbyrås, t ex TT.s, avtal med TV-bolaget behöver du inte ansöka om ersättning. Då har vi redan information om utsändningen och du behöver inte berätta för oss att den ägt rum.

Om dina upphovsrättsligt skyddade bilder eller animationer är med i ett program som sänts i någon av SVT:s eller TV4:s kanaler kan du ha rätt till vidaresändningsersättning. Det gäller illustratörer, fotografer, animatörer och andra bildskapare. De kanaler som omfattas är:

 

 • SVT1
 • SVT2
 • Barnkanalen
 • Kunskapskanalen
 • TV4
 • Sjuan
 • TV4 film
 • TV4 komedi
 • TV11
 • TV4 guld

 

Det spelar ingen roll om det är en repris som visas av TV-programmet du medverkat i. Däremot har du inte rätt till vidaresändningsersättning om ditt TV-program finns tillgängligt på TV-bolagens webbsidor t ex SVT Play, Öppet arkiv eller UR Play. Ersättning erläggs inte heller om bilderna eller animationen skapats inom ramen för en anställning eller om ditt verk endast förekommer i bakgrunden i TV-programmet t ex i form av dekor eller rekvisita.

Grundregeln är att om du har överenskommit direkt med ett TV- eller produktionsbolag om utsändning av dina verk så ska du ansöka om vidaresändningsersättning.

Om dina bilder används i enlighet med Bildupphovsrätts eller en bildbyrås, t ex TT.s, avtal med TV-bolaget behöver du inte ansöka om ersättning. Då har vi redan information om utsändningen och du behöver inte berätta för oss att den ägt rum.

Barn som tittar på tv
Färgglatt penseldrag

Om du är bildskapare eller animatörer och har jobbat på uppdrag eller motsvarande från SVT, UR, TV4 eller fristående produktionsbolag saknar vi information om vilka program du medverkat i så du måste göra en ansökan om vidaresändningsersättning.

Mejla din ansökan till tv@bildupphovsratt.se ange "vidaresändningsersättning" i rubriken eller skicka ett brev till:

 

Bildupphovsrätt
Vidaresändningsersättning
Hornsgatan 103
116 37 Stockholm.


I din ansökan behöver vi uppgift om:

Pictogram Öga svart

1.

Ditt namn och personnummer

Pictogram Playsymbol i en skärmformad figur

2.

Vilket program din ansökan avser och information om när det sändes

Information om TV-tablåer finns bl a i Kungliga Bibliotekets Mediedatabas.
I databasen kan du söka på program eller ditt eget namn i kombination med årtal för sändningen.

Pensel i hand

3.

Vilken typ av verk du är upphovsperson till: illustration, animation, foto, annat

Formulär med penna och klocka

4.

Hur många verk som är med i programmet eller hur lång inslaget där dina verk visas är