Vik Muniz verk blev filmaffisch

Hej Elsa Cojnby creative director på FILMCENTRUM / FC BIO

Ni sökte tillstånd att använda ett verk av Vik Muniz till en filmposter varför ville ni använda just hans verk?

– Jag har följt hans konstnärskap med stort intresse och när den här filmen blev aktuell kom jag direkt att tänka på hans fantastiska bildserie Postcards From Nowhere. Muniz har ju själv återkommande behandlat frågor som plats identitet och samhörighet så jag chansade och lyfte idén på vårt kontor. 
 

Vi har en liten boutique-etikett med filmtitlar för biograffönstret och utöver att filmerna ska vara angelägna relevanta och konstnärligt värdefulla så lägger vi vikt vid att paketera dem väl. Jag tycker väl generellt att filmaffischer idag behandlas förvånande mekaniskt och sällan är särskilt spännande eller unika. Man vill förmedla en känsla för filmen och förlitar sig på upprepade markörer och attribut. Men den här filmaffischen är tankeväckande och ett konstverk i sig – precis som det ska vara!

 

Hur gick ni till väga för att genomföra idén?

– En kollega högg direkt på idén skrev en förfrågan – och fick nej. 

Men... jag ville inte släppa idén så jag tog mig friheten att göra en enkel idéskiss till studion och kontaktade dem själv. Och då gillade de den. Jag fick svar snabbt att Vik var med på tåget. Sen förmedlades kontakten till den jurist som åt studion ombesörjde att ta fram grunden till det avtal som bekräftade hur Vik Muniz verk skulle få användas och spridas inom ramen för projektet. Därefter kopplades jag ihop med den svenska samarbetsorganisationen Bildupphovsrätt i Sverige. (Bildupphovsrätt företräder Vik Muniz i Sverige red anm.)

 

Det var en på alla sätt positiv erfarenhet med snabb hantering och professionella aktörer i alla led. Och det utmynnade i världens finaste filmaffisch! 

 

Hur lång tid tog det att få ett okej?

– Det gick supersnabbt när de såg idéskissen och fick en närmre presentation.

 

Vad fick ni betala för att använda bilden?

– En symbolisk summa om 7-8 000 kronor. Vi har inga kommersiella motiv och hade omöjligt kunnat betala i närheten av vad som hade varit rimligt för Muniz engagemang. Avgiften  täcker ju inte ens de administrativa kostnaderna hos dem som varit behjälpliga i processen att möta vår förfrågan så vi är mycket tacksamma över generositeten. 

 

Var kan man läsa mer om filmen eller titta närmare på affischen?
Här! https://filmcentrum.se/cms/fcbiofromnowhere

 

Elsa Cojnby. Foto: privat

 

2017-12-27

Vill du också använda verk av en bildskapare? Läs mer om hur du går till väga här.