Ersättning när verk används i tidningar och tidskrifter

Såg du ditt konstverk i en tidning? 

Bildupphovsrätt har avtal med ett större antal tidningar och tidskrifter om bildpublicering för såväl tryckt form som digitalt. Bland annat har vi ett övergripande licensavtal med Sveriges Tidskrifter. Avtalet innebär att alla tidskrifter som ingår i föreningen omfattas av licensen och kan publicera verk av Bildupphovsrätts medlemmar. 

Jag tycker det är ett smidigt system! Det hade blivit krångligt om jag hade behövt skriva ett separat avtal varje gång med varje enskild tidning.

Tove Tengå
keramiker och medlem i Bildupphovsrätt sedan 2015

Bildupphovsrätt söker igenom tidningarna - rapportera in om vi missat

Som medlem har du rätt till ersättning från Bildupphovsrätt när dina verk återges i tidningar och tidskrifter. Vi går regelbundet igenom de tidningar vi har avtal med och du får som individmedlem ersättning automatiskt om något av dina verk har återgivits. Trots vår genomgång kan det hända att ditt verk inte kommer med i fördelningen. Du kan då ansöka om ersättning i efterhand genom att fylla i formuläret nedan. Formuläret kan även användas om du misstänker otillåten publicering av ditt verk.

Fotografer ersätts endast när det gäller fotografiska verk/konstfoto.

Observera att vi endast kan samla in och betala ut ersättning till medlemmar i Bildupphovsrätt.

På Sveriges tidskrifts webbplats finns en förteckning över vilka tidskrifter som ingår.

Bildupphovsrätt har även avtal med följande större dagstidningar:

  • Dagens Nyheter
  • Svenska Dagbladet
  • Expressen
  • Göteborgs-Posten
  • Dagens Industri
  • Sydsvenskan

1.

Du själv har gett tillstånd för publiceringen.

2.

Du själv har bidragit med din tid till artikeln där konstverket återges till exempel vid intervjuer hemma hos-reportage och ateljébesök (underförstått samtycke).

3.

Vid redogörelser av dagshändelser (nyhetsrapportering) till exempel vid öppnande av utställning, konststölder, avtäckningar, födelsedagar och liknande.

4.

Kritiska framställningar och recensioner.

5.

Vetenskapliga framställningar.

6.

Publicering i tryckt form av konstverk som står stadigvarande placerat på eller vid allmän plats utomhus.

7.

Då konstverket ingår som en del i en annan bild (till exempel ett foto på en interiör) och verket förekommer i bakgrunden eller annars som en oväsentlig del av bilden.

8.

Byggnader omfattas inte.