Vem ärver upphovsrätten?
Så identifieras rättighetshavare efter en avliden upphovsperson
När en upphovsperson avlider går hens upphovsrätt vidare till så kallade rättighetshavare. Vanligtvis är detta samma som upphovspersonens arvtagare.
Upphovsrätten följer, om inget annat anges i exempelvis testamenten eller arvskiften, den allmänna arvsgången.
Om fördelningen av upphovsrätten mellan arvingarna inte klart framgår av de formella handlingar som skickas in så ska de kompletteras med skriftligt fördelningsunderlag där alla arvingars individuella andelar i upphovsrätten angetts och som undertecknats av samtliga arvtagare. Det går bra att skriva och signera individuella fördelningsunderlag så länge uppgifterna gällande allas andelar i upphovsrätten stämmer överens.
Vilka handlingar behöver Bildupphovsrätt?
Om arvskifte finns
Om upphovsrätten tydligt reglerats i arvskiftet behöver vi endast få in en kopia av arvskifteshandlingen tillsammans med eventuella testamenten samt förteckningen över dödsbodelägare från den avlidnas inregistrerade bouppteckning.
OBS! om arvskiftet saknar reglering av upphovsrätten behöver vi istället få in fördelningsunderlag enligt ovan tillsammans med eventuella testamenten och förteckningen över dödsbodelägare.
Om arvsskifte saknas
Om arvskifte saknas behöver vi få in kopia av den avlidnes inregistrerade bouppteckning i sin helhet, d.v.s. med alla tillhörande bilagor av betydelse för arvsgången inklusive eventuella testamenten, tillsammans med, i de fall det finns fler än en dödsbodelägare, fördelningsunderlag enligt ovan.
Om både bouppteckning och arvsskifte saknas
Om bouppteckning aldrig har upprättats och heller aldrig kommer att upprättas behöver vi få in dödsfallsintyg med släktutredning tillsammans med eventuella testamenten och fördelningsunderlag enligt ovan. Kommer bouppteckning att upprättas får man avvakta tills detta är gjort och sedan, när denna registrerats hos Skatteverket, skicka en kopia till oss.
OBS! Vill man styrka att man är ett syskon till den avlidne skickar man in dödsfallsintyg med släktutredning för gemensamma föräldrar.
Vänligen observera
Vi behöver få in ovanstående handlingar för såväl den avlidne som arvingar till hen som avlidit.
Skulle aktuella bouppteckningshandlingar vara upprättade i ett annat land än Sverige och detta lands arvsrätt vara relevant behöver vi, tillsammans med bouppteckningshandlingarna, få in ett utlåtande från en jurist insatt i det aktuella landets arvsrätt angående fördelningen av upphovsrätten och både utlåtandet och bouppteckningshandlingarna ska, om de är på något annat språk än svenska eller engelska, översättas till antingen svenska eller engelska och översättningarna ska vara godkända av Notarius publicus.
Om det finns avtal med tredje part, t.ex. en arbetsgivare, som innebär att upphovsrätten till viss del överlåtits så behöver vi informeras om detta och, om möjligt, även får in kopior av avtalen ifråga.
Var ska handlingarna skickas?
Vi tar emot både digitala handlingar via e-post och papperskopior med vanlig post.
OBS! skicka endast kopior av handlingarna.
Digitala handlingar skickas till saara.larsson@bildupphovsratt.se
Papperskopior skickas till vårt kansli på Hornsgatan 103, 117 28, Stockholm.
Bouppteckningshandlingar
Vänligen kom ihåg att kopian som skickas till oss ska bära aktuell myndighets stämpel!
Bouppteckningar från Skatteverket registrerade efter 2001-07-01.
Bouppteckningar från Riksarkivet registrerade efter 1979-12-31.
Bouppteckningar från Riksarkivet registrerade före 1980-01-01.
Dödsfallsintyg med släktutredning från Skatteverket för personer avlidna efter 1 juli 1991.
Släktutredning från Riksarkivet för personer avlidna före 1 juli 1991.
Vad händer sedan?
När rättighetshavarna identifierats och adressuppgifter till dem finns skickas informationsbrev ut tillsammans med utbetalningsunderlag där mottagaren ombeds fylla i sina personuppgifter, kontaktuppgifter och betaluppgifter.
Genom att signera underlaget bekräftar man andelarna som anges där.
Om utredningen gäller en avliden upphovsperson som var medlem i Bildupphovsrätt kommer hens efterlevande rättighetshavare även att få underlag om fortsatt förvaltning. Om rättighetshavare önskar att Bildupphovsrätt fortsätter förvalta den avlidnes upphovsrätt (d.v.s. att hen kvarstår som medlem i Bildupphovsrätt) ska underlaget om fortsatt förvaltning undertecknas och returneras samman med utbetalningsunderlaget.
Beslut om fortsatt förvaltning måste vara enhälligt och vi måste få in underlag om fortsatt förvaltning från samtliga rättighetshavare för att kunna representera upphovspersonen ifråga.
Finns det fler än en rättighetshavare efter en avliden medlem kommer dessa att tillsammans med sina brev och underlag även få fullmakter som används för att utse en kontaktperson som Bildupphovsrätt kommer ha kontakt med i frågor som rör förvaltningen - Även utnämnandet av kontaktperson måste vara enhälligt och vi måste därför få in överensstämmande fullmakter från samtliga rättighetshavare innan någon kontaktperson kan registreras.